Så nyttigt är blåbäret!

Jag lovade att jag skulle skriva på vilket sätt blåbär är hälsosamma för oss. Det tänker jag göra här:
Blåbär räknas som ett av de mest näringsrika födoämnena.
Bäret har en stark förmåga att skydda kroppen från sjukdom och fördröjer åldrandet.Det beror på att det innehåller mycket antioxidanter. Dessutom innehåller bäret många olika slags antioxidanter, vilka samverkar på så sätt att skyddet mot fria radikaler (sjukdomar) blir ännu starkare.
Blåbär är väldigr bra för hjärnan! Studier har visat att en portion blåbär om dagen kan motverka många av åldrandets nedbrytande effekter på hjärnan. Dessutom visade det sig att blåbär kan läka skador: Bäret kan förbättra minnet, inlärningsförmågan och den motoriska förmågan. Kanske kan blåbär även skydda mot åldersrelaterade sjukdomar, som t ex altzheimer, parkinson och demens.
Blåbär kan motverka rynkor. När vi åldras blir kollagenet - en viktig komponent och byggsten i kroppens stödjevävnad - allt mindre elastiskt, vilket leder till att huden blir mindre spänstig och får rynkor. Antocyaniderna och c-vitaminet, i blåbäret, stärker kollagenet. Många hudvårdsprodukter innehåller mycket kollagen, men det är tveksamt om kollagen i hudkrämer fungerar mot rynkor, eftersom kollagenmolekylorna är för stora för att tränga djupt ned i huden. Det är antagligen bättre att istället äta en skål blåbär varje dag.
Blåbär är även bra för hjärtat.
Detta bär kan även motverka tjocktarmscanser, prostatacanser och livmoderhalscanser. Även jordgubbar och hallon har man sett ger ett visst skydd mot canser, eftersom även dessa innehåller ellagsyra. I en studie har man sett att de som åt mycket jordgubbar hade minskad risk för att drabbas av cancer än de som åt endast lite jordgubbar.
Precis som tranbär kan blåbär motverka urinvägsinfektion.
Blåbäret är rikt på antocyaniner, som påverkar nattsynen. Antocyaniner gör att ögat snabbt kan anpassa sig till mörker.
Bäret är bra mot alla typer av mag-tarmbesvär. Det innehållet nämligen mycket pektin, vilket är ett naturligt geléämne som har en både stoppande och laxerande effekt på tarmarna. Dessutom innehåller blåbär tanniner (garvsyra), en flavonoid som hämmar inflammationer i mag-tarmkanalen.
Denna fakta har jag tagit från boken "Supermat", skriven år 2007, av läkaren Helena Nyblom. Hon rekommenderar att äta lite blåbär varje dag och även rikligt med andra bär. Jag rekommenderar dig att läsa (och helst köpa för att ha den hemma att då och då inspireras och påminnas av) denna bok. Den beskriver varför och på vilket sätt en mängd olika födoämnen är hälsogivande för vår kropp. Den är lättläst, men ändå faktaspäckad och ger konkreta tips och råd och även några få recept. Där finns även härliga, färggranna bilder att titta på. Ja, den boken tycker jag verkligen är kanonbra! (Den finns säkert även på biblioteket, om du vill kika i den innan du bestämmer dig för att köpa den eller ej.)