bloggeribloggera.blogg.se

En blogg med hälsotips, pyssel/konst, tankar kring min tro och inblick i min vardag.

The biggest looser?

Publicerad 2014-05-12 21:25:22 i Hälsa,

Hej!
 
Det är väldigt få, om något, tv-program som jag följer nu för tiden, men ett som jag följer är "Biggest looser Sverige". Jag är intresserad av tävlingsdelen i det hela; att det är lite spännande, eftersom man får en viss inblick i de medverkande individernas liv. Och jag tycker att det är intressant att få just den där inblicken i andras livsbakgrund. Det är även roligt att se när människor gör stora förändringar i sina liv, som förhoppningsvis ger dem en bättre hälsa; att det GÅR att göra en stor förändring. Jag gläds med dem.
 
MEN jag tycker inte om en sak med den tv-serien och det är att de enbart väger personerna;  inte mäter deras kroppsomfång och inte heller fettprocenten. De två muskulösa tränarna, som tränar de två lagen står och ser på när varje tävlare blir vägda på en våg en gång per vecka. (Även de övriga tävlande och programledaren står där och iakttar.) Dessa tränare, om några, borde väl veta att muskler väger mer än fett... Men de säger inte ett ljud om det till den person som just har fått veta att den inte har gått ned mer än ett halvt kilo, ser gråtfärdig ut och kanske säger att den skäms och har svikit sitt lag eller att han/hon inte kan förstå varför hon inte har gått ned mer när hon har tränat som en tok den veckan och skött maten. Både de tävlande och tv-tittarna borde då få höra att deras ansträngning under den veckan ändå kan ha gett resultat, anser jag och någon säga, där och då; inte bara efteråt, att det var bra jobbat och att den bör vara stolt över sig själv.
 
Sedan så blir det ju även ett ganska hysteriskt fysiskt tränande av deltagarna. De tränar väl ungefär 6-8 timmar per dag? Kan det verkligen vara hälsosamt, undrar jag. De har förstås läkare på plats och har blivit undersökta och så där, men ändå. Det bästa är väl att gå ned lagom mycket i vikt. Ett halvt kilo per vecka, i snitt, har jag hört kan vara en lagom takt. De verkar dock inte svälta sig själva, utan äta ordentligt, vilket förstås är bra, men något annat hade väl inte varit möjligt: De hade inte orkat träna lika mycket om de inte ätit ordentligt och det skulle vara för riskabelt för deras fysiska hälsa att låta dem svälta. (Dessutom är det inte säkert att man går ned i vikt lika lätt om man äter för lite, eftersom man då får låg förbränning.)
 
Tja... Det var några tankar hos mig om "Biggest looser". Jag hoppas att ingen tittare påverkas negativt av att se detta tv-program, är min bakomliggande tanke till detta blogginlägg. Men kanske det är fler som påverkas negativt av den utseendefixerade och viktfixerade reklamen... Jag vet inte.
 
Brukar ni se programmet? Hur tänker ni?
 
Ta hand om er!
 
Kram från Mita!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela